Welcome to our web site!

 

Home Up

Ryż smażony z curry

 

 

Składniki

Przepis

  ryz
(najlepiej parboiled)

   cytryna

sól

pieprz

olej

tymianek

bazylia

curry

Ryz płuczemy i ewentualnie przebieramy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, tak by delikatnie przykrył dno. Po rozgrzaniu patelni wrzucamy ryz. Prażymy przez jakieś 2 minuty (ważne jest aby go nie spalić) - zapewni nam to ze ryz nie będzie się nam kleił.

Następnie podlewamy ryż woda (wody 2 razy więcej niż ryżu). Dusimy ryż dodając po kolei soli (vegety), pieprzu, odrobinę tymianku i bazylii. Można również dodać odrobinę curry dla uzyskania ładnego kolory i aromatu. Gdy woda się wygotuje, dusimy jeszcze przez kilka minut podlewając sokiem z cytryny. Gdy ryz jest miękki, rozkładamy na talerze.


Rady:

Zamiast soli można wrzucić "rosołek", chociaż lepiej jest podlać wywarem z warzyw lub rosołem.

 

Piwna marynata do karkówki

 

Składniki

Przepis

1 kg karkówki bez kości
olej do smarowania

Marynata:
2 szklanki piwa
2 listki laurowe
1 łyżeczka kminku
po 5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu

Karkówkę umyć, pociąć na plastry centymetrowej grubości 
i dokładnie rozbić je tłuczkiem do mięsa.
Każdy płat oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia 
i zalać marynatą.
Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie obrócić mięso, aby dokładnie przeszło marynatą.
Przed grilowaniem każdy plaster smarować olejem i piec bezpośrednio na gorącym ruszcie do mocnego zrumienienia.

Rady:
Kupując, najlepiej wybierać karkówkę o niezbyt dużym przekroju, poprzecinaną tłustymi żyłkami. Taki schab karkowy będzie smaczniejszy, tłuszcz wytopi się podczas pieczenia, a mięso powinno być po przyrządzeniu miękkie.

 

Bigos królewski

 
 
Składniki Przepis
1 kg kapusty kiszonej,
2 garści suszonych grzybów,
1 garść suszonych śliwek,
3 średnie cebule,
3-4 laski kiłbasy zwyczajnej,
woda.
Z 1 kg kapusty kiszonej należy wycisnąć sok ręką 
(można również wypłukać w wodzie).
Zalać wodą dwie pełne garści suszonych grzybów.
Zalać wodą jedną garść suszonych śliwek.
Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny.
Pokroić 3 średnie cebule - tak jak do smażenia.
Pokroić 3-4 laski kiełbasy zwyczajnej. Można kroić w plasterki.
Podsmażamy cebulę i dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę. Całość przez parę minut jeszcze podsmażamy.
Zawartość patelni wsypujemy do gotującego się bigosu i zalewamy ją woda. Wodę z patelni, śliwki oraz grzyby (wraz z woda) wylewamy do bigosu.
Gotujemy tą zawartość codziennie przez około 3-4 dni.

 
 

Pizza

 

Składniki

Przepis

ciasto 1:
2 szklanki mąki
płaska łyżeczka cukru
3-5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
sól

ciasto 2:
pół kilo mąki
paczka suszonych drożdży albo 5 dag świeżych
ok. 220 ml wody
sól
kilka łyżek oleju

 

ciasto 1:
Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać 
z kilkoma łyżkami mąki i zostawić na kwadrans w spokoju pod ściereczką. Jak urośnie wymieszać z mąką, jajkiem i dużą szczypta soli i dokładnie wyrobić. Nie zostawiać 
na długo do wyrośnięcia, raczej po 20 minutach rozciągnąć na posmarowanej oliwą blasze i nałożyć nadzienie po uprzednim upaćkaniu ciasta sosem pomidorowym.
ciasto 2:
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia jak zwykłe ciasto drożdżowe. Kiedy ładnie napuchnie rozciągnąć na blasze. Albo rozciągnąć od razu 
i poczekać aż trochę podrośnie, jak wolicie. Upaćkać sosem pomidorowym i poukładać resztę składników.

Nadzienia:
1. ser, szynka w dużych plastrach, ananas
2. ser, tuńczyk, oliwki, ogórek kiszony, papryka
3. ser mozarella, salami, pomidory
4. ser, wędzona szynka pokrojona w kostkę, świeży ogórek w plastrach
5. ser, pieczarki, szynka albo chuda kiełbaska
6. ser, szynka, garść kukurydzy, kapary, kilka plastrów pomidora, kilka oliwek
7. ser, szynka, ogórek kiszony, pomidor, rozbełtane jajko, którym polewa się pizzę 
5 minut przed końcem pieczenia
8. ser, tuńczyk, oliwki, kapary, papryka, jajko
9. ser, tuńczyk, odrobina anchois, krewetki
10. ser, salami, chudy boczek, papryka

Uwagi:
Składniki można oczywiście dowolnie komponować, miłośnicy cebuli pewnie też dodadzą ją sobie do pizzy, podobnie jak inni nie obędą się bez małych ostrych papryczek. Ciekawy smak uzyskuje pizza, jeśli zrobić ją z mielonym mięskiem z plastrami boczku na wierzchu. Życzę udanego eksperymentowania